Igår bakade jag kexen som Ernst gjorde i sitt program i somras och dom va ju bara så goda, ja faktiskt lite smått beroendeframkallande.
Får ju erkänna att jag är en av dom som sitter bänkad varje vecka för att kika på hans program, och i år var det ju ett fantastiskt fint Orangeri som skulle få vakna till liv.
En bit brie va ju alldeles ypperligt till dessa kex.
Ernst Kex
1
dl
havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
2 dl vetemjöl
2-3 dl fint rågsikt (jag använde siktat dinkelmjöl istället)
1 dl olivolja
2 dl vatten
2 nypor salt
1 tsk bakpulver
äggvita att pensla med
flingsalt
solrosfrön, linfrön och sesamfrön för dekoration
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
2 dl vetemjöl
2-3 dl fint rågsikt (jag använde siktat dinkelmjöl istället)
1 dl olivolja
2 dl vatten
2 nypor salt
1 tsk bakpulver
äggvita att pensla med
flingsalt
solrosfrön, linfrön och sesamfrön för dekoration
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
2.
Blanda ihop linfrön, solrosfrön,
sesamfrön och havregryn i en bunke. Tillsätt sedan 2 dl vetemjöl, 2-3
dl rågsikt och 2 dl vatten och blanda runt. Om degen känns stabbig
tillsätt mer vatten.
3.
Tillsätt salt och olivolja (om man
föredrar någon annan olja går det också bra) samt bakpulver. Blanda
sedan alla ingredienserna i en bunke tills det blir en fast deg.
4.
Slå ut degen på ett mjölat bord. Knåda igenom degen snabbt så att den blir smidig och bra.
5.
Dela sedan degen i 3 delar och kavla
ut varje deg så den blir ca 5 mm tjock. Tryck sedan ut kex i valfri
form med hjälp av ett glas, en form eller en rivjärnsbotten.
6.
Lägg sedan kexen direkt på en plåt med
bakplåtspapper, pensla kexen med äggvita och strö sedan över flingsalt
och valfria frön.
7.
Grädda kexen i ca 15-20 min tills de fått en gyllene färg.
Källa Recept.nu
Tusen tusen tack för era fina kommentarer och för att ni hittade hit igen efter sommaruppehållet <3!!
Kram på er!!
1 kommentar:
Nu har jag sett flera som testat detta recept. Blir frestad att prova jag med. SEr väldigt gott ut! Kram Nilla
Skicka en kommentar